Beugels

Informatie over de (beugel)behandeling

Soorten beugels

Welke beugels zijn er en welke is geschikt voor mij?

Mooie rechte tanden, zonder een zichtbare beugel. Dat kan met  aligners zoals Invisalign® en AngelAlign®!

Orthodontie Barneveld behandelt veel met aligners en kan daardoor de behandeling met een grote korting aanbieden.

In veel gevallen zijn de kosten van de behandeling met de (vrijwel) onzichtbare beugel gelijk aan een behandeling met vaste slotjes

 

 

Een aligner behandeling werkt met vrijwel onzichtbare aligners (hoesjes die over de tanden en kiezen klikken). Deze techniek is uiterst comfortabel omdat de aligners met eten en tandpoetsen uitgedaan kunnen worden. Daarbij treedt er geen enkele irritatie op van de wangen of lippen. Omdat de aligners met heel constante en kleine krachten werken is het de veiligste behandelmethode voor de wortels en het kaakbot.

Hoe ziet een Invisalign®/AngelAlign® aligner er uit?
De aligner is gemaakt van doorzichtig kunststof en heeft precies de afmetingen van de tanden en kiezen, waardoor het nauwelijks voelbaar is in de mond.

De aligner behandeling
Voor een orthodontische behandeling met aligners wordt eerst met een camera een digitale mondscan van de tanden en kiezen gemaakt. Deze sturen wij door naar Invisalign® of AngelAlign®.

In het portaal van Invisalign® of AngelAlign® wordt een bewerking gemaakt en na akkoordbevinding door de orthodontist worden de aligners gemaakt. Het aantal benodigde aligners varieert doorgaans tussen 20 en 60.

Bij plaatsing van de aligners  worden op sommige tanden of kiezen eerst kleine, tandkleurige, extensies (attachments) geplakt die er voor zorgen dat de aligners goed houvast hebben en de gewenste bewegingen goed kunnen laten uitvoeren. De eerste aligner kan nu worden geplaatst. Wekelijks kan gewoon thuis gewisseld worden van aligner.  Er zijn daardoor weinig controles bij de orthodontist nodig.

Het dragen van de aligners
De aligners moeten dag en nacht gedragen worden. Dus alleen uit bij de hoofdmaaltijden en tanden poetsen en gewoon inhouden bij drinken en kleine tussendoortjes. De aligner oefent daardoor voortdurend druk uit op de tanden en kiezen zodat de verplaatsing voorspoedig kan verlopen. 

Kan iedere behandeling met aligners worden gedaan?
Bijna altijd, maar ook dit systeem heeft zijn beperkingen. Daarom zal eerst moeten worden overlegd wat het gewenste behandeldoel is. Daarna kan de orthodontist beoordelen of dit binnen de mogelijkheden van een aligner behandeling valt. 

Is een aligner behandeling veilig voor de tanden?
Jazeker! Ten eerste omdat je met een aligner behandeling, vergeleken met slotjesbeugel,  veel beter de tanden kan blijven poetsen. Ten tweede omdat uit onderzoek blijkt dat een alignerbehandeling veel minder risico geeft op beschadigingen van de wortels van de tanden en kiezen.

Wat kost een aligner behandeling?
De kosten variëren meestal tussen € 2.300,00 voor een kleine behandeling van één tandboog (onder-of bovenkaak) tot € 3.500,00 voor een volledige behandeling van beide tandbogen. De behandeling kan indien gewenst met vaste maandelijkse termijnen worden betaald.

 

  

 

Wat is een vaste beugel

De vaste beugel, ook wel slotjesbeugel genoemd, bestaat uit twee onderdelen. Op de tanden en kiezen worden brackets (‘slotjes’) geplakt. De brackets zijn het handvat waarmee de tand of kies ‘vastgepakt’ kan worden. Door de brackets loopt een metalen draad waarmee de tanden en kiezen bewogen kunnen worden.
De brackets die gebruikt worden zijn de meest moderne die momenteel beschikbaar zijn. De metalen draden worden bij deze brackets niet meer vastgehouden door elastiekjes, maar met een metalen klepje (“self-ligating”). 

 

Witte slotjes

Brackets zijn meestal van metaal gemaakt. Het is ook mogelijk om op de tanden witte brackets (van keramiek) te plaatsen. Hiervoor geldt een toeslag. De secretaresse kan hierover verdere informatie geven.

Hoe worden de brackets geplaatst?

Eerst worden de tanden en kiezen goed schoongemaakt met een soort elektrische tandenborstel. Om de wangen en lippen van de tanden en kiezen weg te houden wordt een plastic apparaatje in de mond geplaatst. Met een klein watje wordt er een schoonmaakvloeistof op de tanden en kiezen gedaan. Deze vloeistof wordt met water weer van de tanden en kiezen gespoeld. Daarna worden de tanden en kiezen droog geblazen. Nu worden de brackets één voor één met speciale lijm op de tanden en kiezen geplaatst. Na het plaatsen van de brackets wordt de lijm met een speciale lamp uitgehard. Daarna wordt het plastic apparaatje, dat de wang weg hield, uit de mond gehaald en wordt de mond met water goed schoongespoeld. Aansluitend wordt een metalen draad in de slotjes geplaatst.

Is de vaste beugel pijnlijk?

Het plaatsen van de vaste beugel is zeker niet pijnlijk! Wel is het zo dat de tanden en kiezen de eerste paar dagen na het plaatsen of nadat de beugel is bijgesteld een beetje pijnlijk kunnen zijn. Het kauwen van hard eten kan dan vervelend zijn. Meestal blijft dit een paar dagen. Tegen de pijn is een paracetamol voldoende.
Soms kan na een tijdje de draad achter in de mond een beetje uitsteken. Dit komt door het bewegen van de tanden en kiezen. Kom dan gerust even langs, dan maken we de draad even wat korter.

Hoe poets je de tanden?

Met een vaste beugel gaat het poetsen natuurlijk wat moeilijker. Na het plaatsen van de beugel krijg je daarover uitleg. Denk vooral aan de randjes langs het tandvlees (de ruimte tussen de bracket en het tandvlees) en de hoekjes tussen de tanden. Neem wat meer tijd voor het tandenpoetsen!
De randjes langs het tandvlees horen roze te zijn, rode randjes duiden op ontstoken tandvlees. Goed poetsen is dan het enige wat helpt, ook al doet het wat pijn of bloedt het tandvlees.

Wat mag je niet eten?

De brackets zitten natuurlijk niet muurvast op de tanden en kiezen. Eet daarom geen hard of taai voedsel (en snoep). Dus geen nootjes, lollies, dropjes e.d. Drink zo min mogelijk koolzuurhoudende dranken ( Cola, energydrink etc.) Deze zijn zuur en tasten je gebit aan.

En verder...
Als er iets stuk gaat neem dan altijd eerst even telefonisch contact met ons op. Wij horen dan wat er stuk is en kunnen dan een afspraak geven om de beugel te repareren. Dus ook bellen als het eigenlijk de dag van de controle is, we hebben voor een reparatie namelijk meer tijd nodig!

Het is normaal dat tanden en kiezen na het aanbrengen van de vaste beugel, of wanneer de beugel is bijgesteld, een beetje losser gaan staan. Dit heeft te maken met de verschuiving van de tand door het bot. Na een paar dagen wordt dit weer minder.

Wat is een herbstbeugel?

Een herbstbeugel is een beugel die gebruikt wordt om een overbeet te behandelen. Dat is als de boventanden te veel naar voren staan, of de ondertanden te veel naar achteren.

De werking is vergelijkbaar met een blokbeugel, maar de blokbeugel is een losse beugel en de herbstbeugel is een vaste beugel. Door de beugel gaat de onderkaak wat meer naar voren groeien en worden de boventanden iets naar achteren geduwd.

De herbstbeugel bestaat uit hulsjes die om de kiezen worden gelijmd.  Door een systeem van staafjes en buisjes die aan de hulsjes vast zitten en kunnen schuiven duwt de beugel de tanden in de goede richting.

De beugel zit vast, dus je draagt hem 24 uur per dag in de mond. Daarom werkt hij vaak ook erg goed. Prettig is ook dat je de beugel bijna niet ziet omdat de hulsjes en staafjes alleen bij de kiezen zitten.

Hoe wordt de herbstbeugel gemaakt?

Er worden 3 afspraken gemaakt. Bij de eerste zetten we elastiekjes tussen de kiezen om ruimte te maken. Een week later passen we bandjes (ringen) die op de kiezen gaan en maken we een afdruk. Bij de derde afspraak, weer een week later, wordt de beugel geplaatst.

Heb je last van de herbstbeugel?

Net als bij iedere beugel moet je ook bij de herbstbeugel wennen. Het duurt meestal twee weken voordat je er helemaal aan bent gewend.

Hoe lang moet de herbstbeugel blijven zitten?

De herbstbeugel moet tussen de 9 en 12 maanden blijven zitten. Dat is een afhankelijk van de stand van de tanden bij het begin van de behandeling.

Na de herbstbeugel wordt een vaste (slotjes)beugel geplaatst om de tanden netjes recht te zetten en we gebruiken dan elastiekjes om het resultaat van de herbstbeugel zo goed mogelijk 'vast' te houden.

Waar moet je op letten?

Als je je mond heel ver open doet, bijvoorbeeld met lachen of gapen, kan het gebeuren dat de staafjes uit de buisjes losraken. Je kunt de staafjes dan weer in elkaar schuiven door opnieuw ver open te doen en ze met je vingers weer voorzichtig in elkaar te schuiven.

Wat zijn correctieveren?

Correctieveren zijn veren die gebruikt kunnen worden om de stand van de tandboog in de onderkaak en bovenkaak op elkaar aan te passen. Ze worden gebruikt samen met de vaste beugel. De correctieveren bestaan uit twee delen. De veer zelf, die aan de bovenkant van de vaste beugel vast zit en het duwstaafje dat in de veer schuift en aan de onderkant van de vaste beugel vast zit. Het effect van de correctieveren is te vergelijken met het 24 uur per dag dragen van elastiekjes of een blokbeugel: de tandboog in de bovenkaak wordt naar achteren geduwd en de tandboog in de onderkaak wordt naar voren geduwd.

Hoe worden de correctieveren geplaatst?

Eerst wordt opgemeten wat de maat moet zijn van de duwstaafjes.  Dan worden de veren vastgemaakt aan de ringetjes om de grote kiezen in de bovenkaak. De duwstaafjes worden nu in de veren geplaatst en vastgezet de draad van de vaste beugel in de onderkaak.

Heb je last van de correctieveren?

Om eerlijk te zijn; ja. Maar dramatisch is het nu ook weer niet. De eerste paar dagen kan het vervelend zijn. Je kan het vergelijken met het wennen toen de vaste beugel werd geplaatst. Je kan aan de bovenkant last hebben dat de veer in de wang drukt. Je zal na een week merken dat het best wel gaat!

Kan je met de correctieveren je mond nog wel open doen?

Ja hoor, daar hoef je niet bang voor te zijn. Het systeem is er juist voor bedoeld dat de bewegingsvrijheid van de mond zo goed mogelijk blijft.

Hoe lang moet je de correctieveren dragen?

Dat hangt er natuurlijk van af wat er moet worden gedaan. Bij de een is meer verschuiving nodig dan bij de ander. Ga uit van ongeveer een half jaar.

Nog enkele tips.

Het poetsen vraagt wat meer aandacht. Zeker bij de bevestiging van de veer aan de bovenkant. Druk daar de kop van de tandenborstel stevig op en maak heel kleine draaibewegingen. De haren van de tandenborstel wringen zich dan overal tussen en zorgen dat de plak loskomt. Daarna natuurlijk goed spoelen!

Als je, in het begin, last krijgt van een drukplek aan de binnenkant van de wang moet je goed gaan spoelen met een spoelmiddel met chloorhexidine. Dat is bij de drogist of apotheek te koop. Vaak gaat het dan snel weer over. Als het na een week niet is hersteld of niet duidelijk beter wordt, moet je even terugkomen voor een controle.

Wat te doen als je je mond heel ver open hebt gedaan, zoals bij het gapen, en de veer en de duwstaaf uit elkaar zijn geschoven? Wat je WEL moet doen is je mondver open doen. Dan de veer (het bovendeel) met de ene hand induwen en met de andere hand de duwstaaf er weer in zetten. Wat je NIET moet doen is op de veer bijten, want dan is hij direct kapot!

Wat is een Hyrax?

Een hyrax wordt ook wel een spin genoemd. Het is een beugel om de bovenkaak breder te maken. Dat kan omdat  midden in de bovenkaak een groeinaad zit (net als in de schedel). Daardoor kan in korte tijd – meestal 2 weken – de kaak voldoende worden verbreed. De beugel zit met hulsjes over de kiezen met ertussen een schroefapparaatje.

Hoe werkt de Hyrax?

Door twee keer per dag aan de schroef te draaien wordt de beugel groter en worden de kaakhelften uit elkaar geduwd. In de groeinaad gaat de kaak dan extra bot aanmaken.

Hoe wordt de Hyrax gemaakt?

De hyrax die wij gebruiken wordt op een heel moderne en precieze manier gemaakt. Hiervoor maken we eerst een afdruk van je tanden en kiezen. De afdrukken worden digitaal gescand en daarna wordt in het laboratorium je beugel in de computer ontworpen en met een speciale 3D printer geprint.  Het voordeel van deze methode is dat de beugel precies op maat van je kiezen wordt gemaakt  en het pijnloos is om hem te plaatsen.

Heb je last van de Hyrax?

Net zoals met andere beugels moet je bij de Hyrax ook wennen. Praten, eten en schoonhouden gaat net even anders.  De schroef zit namelijk tussen de bovenkiezen in en de  tong moet een ‘nieuw’ plekje vinden. Meestal ben je na een week gewend aan de beugel.

Hoe lang moet de Hyrax blijven zitten?

Meestal is na twee weken draaien het gewenste resultaat bereikt. Daarna hoeft er niet meer aan de schroef gedraaid te zitten. Om het resultaat goed vast te houden moet de beugel dan nog 3 maanden blijven zitten

Waar moet je op letten?

Bijna altijd krijg  je een spleetje krijgt tussen de voortanden. Dit komt omdat de linker- en rechterhelft van de kaken snel uit elkaar worden geduwd. Als je klaar bent met schroeven zal je zien dat het spleetje tussen je voortanden vanzelf weer dicht gaat. Dat komt omdat het tandvlees de tanden weer naar elkaar toe trekt.

Met de vaste beugel, vaak samen met andere beugels of met elastiekjes, zijn de tanden en kiezen zo goed mogelijk op de juiste plaats gezet. De tanden en kiezen zijn alleen nog niet goed vastgegroeid in het bot. Hiervoor is nog een lange tijd nodig. Als het actieve deel van de behandeling, het verschuiven van de tanden en kiezen, klaar is volgt er daarom een retentie periode waarin de tanden en kiezen vastgehouden moeten worden.

Welke soorten retentieapparatuur?
Voor het vasthouden van de voortanden wordt meestal een spalkje gebruikt.
Voor de boventanden gebruiken we meestal ook een spalkje, maar daarnaast ook een losse retentiebeugel. Als de ondertanden heel nauw aansluiten tegen de boventanden, en er dus weinig ruimte is voor een spalkje, wordt alleen de retentiebeugel gebruikt.

Spalkje
Een spalkje is een dun metalen draadje dat aan de tongkant van de voortanden wordt bevestigd. Op iedere tand wordt de draad met een bolletje 'lijm' (het materiaal waar ook witte vullingen mee worden gemaakt) vastgezet. Om zeker te zijn dat het goed vast zit wordt het spalkje geplaatst minimaal enkele weken voordat de vaste beugel eruit gaat.

Voor het bevestigen van het spalkje worden de voortanden eerst goed schoongemaakt met een polijstborsteltje (net zoals bij het plaatsen van de vaste beugel). Daarna maken we de tanden met een vloeistof goed schoon en wordt een eerste lijmlaag op de tanden aangebracht. Deze lijmlaag wordt met blauw licht uitgehard. Vervolgens wordt het spalkdraadje op de plaats gebracht en tand voor tand met een bolletje lijm vastgezet en (met blauw licht) uitgehard.

Ondanks dat het spalkje vrij stevig vast zit kan het natuurlijk loskomen. Vermijd daarom het afbijten van echt harde dingen zoals het kapje van een stokbrood of een heel harde appel. Door voorzichtig met een tandenstoker op de bolletjes lijm te duwen kan gecontroleerd worden of het spalkje nog goed vast zit. Bij twijfel is het verstandig een afspraak te maken voor een controle! Als door een loszittend spalkje tanden verschoven zijn kan het veel tijd en werk kosten om dit weer te corrigeren. 

Geadviseerd wordt om het spalkje tenminste 10 jaar te laten zitten. In de praktijk blijkt dat men na een maand al geen last meer heeft van het spalkje. Voortijdige verwijdering van het spalkje kan, ook na enkele jaren, verschuiving van de tanden tot gevolg hebben. 
Bij een behoorlijke mondhygiëne heeft het spalkje geen nadelige gevolgen voor het tandvlees

Nachtbeugel
De nachtbeugel is een loszittende, dus uitneembare, beugel. Het is als het ware een doorzichtig hoesje dat over de tanden en kiezen schuift. Het heeft daarom bijna geen gehemelte. de nachtbeugel wordt standaard gemaakt voor de boventanden, maar we adviseren het ook te laten maken voor de ondertanden. Nadat de vaste beugel verwijderd is moet de retentiebeugel worden gemaakt. Als ook een spalkje achter de boventanden is geplaatst wordt hiervoor bij de eerste controle, na twee maanden, een digitale mondscan gemaakt. Twee weken daarna wordt de retentiebeugel dan geplaatst.
Als geen spalkje achter de boventanden is geplaatst kan natuurlijk niet twee maanden worden gewacht en wordt direct een nachtbeugel gemaakt. Omdat dan het tandvlees vaak nog iets te dik is, wordt de nachtbeugel dan meestal een paar maanden later vervangen door een nieuw exemplaar, die dan weer goed aansluit.

MIA1A.jpg     MIA2A.jpg

Wat zijn botschroefjes?

Botschroefjes zijn kleine schroefjes die in de kaak worden vastgezet. Ze zijn 1.5 mm breed en 8 mm lang. De schroefjes kunnen worden gebruikt om verankering (houvast) te krijgen tijdens de orthodontische behandeling. Door de schroefjes ontstaat er een vast punt in de kaak. Dat vaste punt kan worden gebruikt om tanden of kiezen heen te trekken of van af te duwen.

Hoe worden de botschroefjes geplaatst?
Eerst wordt een röntgenfoto gemaakt om de positie te bepalen waar het micro-implantaat moet worden geplaatst. Dit is afhankelijk van de benodigde orthodontische verplaatsing, de ruimte tussen de wortels en de vorm van de kaak. Vervolgens wordt er een lokale verdoving gegeven op de plek waar het botschroefje moet komen. Als de verdoving is ingewerkt wordt het micro- implantaat in de kaak geschroefd. Het tandvlees hoeft hiervoor niet te worden opengesneden en er hoeft niet te worden geboord. 

Hoe worden de botschroefjes gebruikt?

Na het plaatsen van de botschroefjes wordt de vaste beugel aangepast om gebruik te maken van de nieuwe verankering. Meestal wordt dan gebruik gemaakt van elastiekjes of speciale veertjes.

Doet het plaatsen van de botschroefjes pijn?

Nee, door de verdoving voel je niets van het plaatsen. Als de verdoving is uitgewerkt is het misschien een beetje gevoelig. paracetamol is dan voldoende. Tijdens het vervolg van de orthodontische behandeling heb je geen enkele last van de micro-implantaten.

Hoe worden de micro-implantaten verwijderd?

Dat is erg simpel. Het botschroefje wordt dan weer uit het kaakbot geschroefd, hier voel je niets van. Het tandvlees sluit zich dan binnen een paar uur en een paar weken later is er weer jong bot gevormd in het gaatje in het bot.

Nog enkele punten.

De botschroefjes zitten niet in de kaak vastgegroeid zoals een echt implantaat. Om te zorgen dat ze goed vast blijven zitten is het belangrijk dat ze goed schoongehouden worden. Dat betekent dat ze gewoon, met een zachte tandenborstel, moeten worden gepoetst.
Verder is het belangrijk om er niet mee te spelen of aan te wiebelen.
Het kan alsnog gebeuren dat de botschroefjes los gaan zitten. Dat is niet erg omdat ze in het ergste geval geval verwijderd kunnen worden en eventueel later weer kunnen worden teruggeplaatst.

Wat is een blokbeugel? 

De blokbeugel, of 'aktivator’ is een beugel waar de onder- en boventanden tegelijk in dicht kunnen bijten. Het is een losse beugel die gemakkelijk in en uit kan worden gedaan. De beugel is zo gemaakt dat de onderkaak bij het dichtbijten door de beugel naar voren wordt geduwd. Omdat de onderkaak, met de beugel, daarna weer naar achteren wil ‘trekt’ de beugel wat aan de bovenkaak. Zodoende wordt de groei van de bovenkaak afgeremd en de groei van de onderkaak versterkt. 

aktivatoroud.jpg     Andressenada.jpg

Hoe wordt de blokbeugel gemaakt?

Voor de blokbeugel worden twee afspraken gemaakt.
Bij de eerste afspraak worden er afdrukken genomen waarmee gipsmodellen worden gemaakt. 
Daarna moet de stand van de onderkaak worden bepaald, zoals die wordt gebruikt voor de beugel. Dat wordt gedaan met een wasblok waarin moet worden dichtgebeten. Het is de bedoeling dat er zo in het wasblok wordt gebeten dat de onder- en boven voortanden recht boven elkaar staan. Vervolgens mag je een leuke kleur uitkiezen waarin de beugel wordt gemaakt.
Bij de tweede afspraak, meestal een week later, wordt de beugel geplaatst.

Hoe doe je de blokbeugel in?

Het beste is het om de beugel met duim en wijsvinger beet te pakken en in de mond tegen de boventanden- en kiezen te zetten. Daarna moeten de ondertanden in de beugel worden gezet. Je doet dit het beste door ondertussen de onderkaak iets naar voren te houden. (Als je dat niet doet is het soms pijnlijk aan de tongkant van de onderkaak).
Het uitdoen van de beugel gaat precies andersom: eerst de onderkaak (iets naar voren duwen) uit de beugel en dan met duim en wijsvinger de beugel van de boventanden- en kiezen wegtrekken.

Hoeveel uur moet de blokbeugel worden gedragen?

De beugel moet ongeveer 16 uur per dag gedragen worden. Dat betekent dat het meestal voldoende is om de beugel thuis te dragen: ’s middags, ’s avonds en ’s nachts. 

Pijn?
De onderkaak wordt door de beugel naar voren geduwd. Daardoor worden de kaakspieren wat uitgerekt. Deze spieren zijn dat niet gewend, waardoor je wat spierpijn kan krijgen. Dat is een normale reactie die na een paar dagen vanzelf weggaat.
Soms krijg je in het begin aan de binnenkant van de onderkaak wat pijnlijke drukplekjes. In dat geval moet je even een afspraak maken om de beugel iets te laten inslijpen. 
Omdat alle tanden en kiezen ook een beetje gaan verschuiven kunnen die de eerste dagen wat gevoelig zijn, vooral bij kauwen merk je dat. Wat je bij het dichtbijten soms ook merkt is dat de voortanden wel op elkaar komen, maar de kiezen niet. Dat is wat vervelend, maar het betekent dat de beugel werkt en de onderkaak naar voren komt!

Zijn er dingen die je niet mag eten?

Eigenlijk niet. Omdat je tijdens het eten de beugel uit moet doen is het verstandig het aantal ‘tussendoortjes’ te beperken.

Het schoonhouden van de beugel

Het beste is het om na het tandenpoetsen de blokbeugel ook met tandenborstel en tandpasta schoon te poetsen.

Controles

Meestal wordt de beugel eens in de 6 tot 8 weken gecontroleerd. Tijdens deze controles wordt de kaakstand gecontroleerd en wordt de beugel gesteld. Regelmatig zal iets van de beugel worden weggeslepen om de (uit)groei van de tanden en kiezen te begeleiden.

 

Behandeling

Eerste consult

Tijdens het eerste bezoek kijken wij niet alleen naar het gebit en gezicht, vooral uw wensen zijn erg belangrijk! Er zal gekeken worden of een beugelbehandeling zinvol is, wat de mogelijkheden zijn en wanneer de behandeling het beste kan beginnen. Natuurlijk krijgt u ook een overzicht van de te verwachten kosten. Tijdens deze eerste afspraak wordt er dus nog geen beugel geplaatst.


Uitgebreid onderzoek

Wanneer tijdens het eerste consult blijkt dat een beugelbehandeling zinvol is zal er een uitgebreid onderzoek worden gedaan. Het uitgebreid onderzoek bestaat onder andere uit het maken van afdrukken van het gebit en het maken van röntgenfoto's en dia's. Deze informatie gebruiken we om alle problemen in kaart te brengen en een goed behandelplan te maken


Controles

Nadat de beugel is geplaatst vindt er iedere 6 weken een controle plaats. Tijdens een controle wordt de beugel gecontroleerd en aangepast. Niet alleen de aanpassing van de beugel is belangrijk. De medewerking is nog veel belangrijker. Voor een succesvol verloop van de beugelbehandeling zijn er een aantal dingen van belang:

  • Goed poetsen.
    Tijdens de behandeling is een goede mondhygiëne noodzakelijk. Bovendien kan er niet met een beugelbehandeling worden gestart als er geen goede mondhygiëne is.

  • Goed dragen van de elastieken en uitneembare beugels.
    Het niet voldoende dragen van de beugel en elastieken kan er voor zorgen dat de behandeling langzamer verloopt of dat er zelfs geen resultaat is.


Retentie

Met de beugel zijn de tanden en kiezen zo goed en mooi mogelijk op de juiste plaats gezet. Op dit resultaat moeten we natuurlijk zuinig zijn! Om te voorkomen dat de tanden na de beugelbehandeling kunnen verschuiven, plaatsen we een draadje achter de onder- en bovenvoortanden (een spalkje). Dit spalkje kan voor altijd blijven zitten. Dit is ook nodig omdat tanden levenslang kunnen blijven schuiven. Naast de spalkjes plaatsen wij ook een Invisible Retainer. Dit is een uitneembaar doorzichtig hoesje dat over de tanden en kiezen van de bovenkaak schuift. Deze retentiebeugel hoeft alleen 's nachts gedragen te worden.

FAQ

Bekijk hieronder de meeste gestelde vragen

Een orthodontist is een tandarts die, na de reguliere universitaire tandartsenopleiding, een vierjarige specialisatieopleiding aan de universiteit heeft gevolgd. Een orthodontist is specialist in het rechtzetten van tanden en kiezen, en begeleidt de groei en ontwikkeling van de kaken en tanden. Orthodontisten in Nederland moeten zijn ingeschreven in dit register dat op grond van de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG) is ingesteld. De titel ‘orthodontist’ is dus wettelijk beschermd.

Veel kinderen zijn onder behandeling bij een orthodontist, maar tegenwoordig ook steeds meer volwassenen. Er zijn verschillende redenen om een orthodontische behandeling te beginnen. Soms is de reden medisch, als bijvoorbeeld door de stand van de tanden het gebit niet goed functioneert, het tandvlees beschadigt of niet meer schoon kan worden gehouden. In andere gevallen kan de beugel een esthetische reden hebben, om bijvoorbeeld de uitstraling te verbeteren.

Nee hoor, dat is niet nodig. Als u graag een advies wilt hebben over eventuele gebitsregulatie bij u of uw kind, kunt u uiteraard gewoon een afspraak maken voor een consult.

Maar zeker bij kinderen verwijst de tandarts meestal. Die volgt de gebitsontwikkeling en geeft advies wanneer het beste een verwijzing voor een beugelbehandeling kan worden gegeven.  

Er is geen leeftijdsgrens voor een orthodontische behandeling. Tanden en kiezen kan je op iedere leeftijd verplaatsen. Bij een volwassen patiënt kan de tandverplaatsing iets trager gaan. Een groot verschil tussen (jonge) kinderen en volwassenen is dat de kaakgroei bij volwassen is gestopt. Dat betekent dat de aanpak van de behandeling soms anders is.

De meeste behandelingen duren ongeveer twee jaar. Het maakt natuurlijk veel uit of er sprake is van een grote of kleine gebitsafwijking en wat de gebits- en lichamelijke ontwikkeling is. Maar nog meer maakt het uit of de beugels goed worden gedragen!

Ja en nee. Als je na een orthodontische behandeling niets zou doen zie je dat de tanden en kiezen weer kunnen verschuiven. Het is daarom belangrijk om na de orthodontische behandeling zogenaamde ‘retentieapparatuur’ te gebruiken (zie uitleg over beugels). Als de retentieapparatuur goed wordt gebruikt en niet stuk gaat is de kans op terugschuiven erg klein.

Instructie films